Smartwatches zijn nog nauwkeuriger dan fitnesstrackers Mobiele app versus sensorarmband – wie is nauwkeuriger? Dit is precies wat Amerikaanse onderzoekers nu hebben gecontroleerd. Hun testresultaat: terwijl de fitnesstrackers tot 20 procent te weinig registreerden, waren de apps die de smartwatch als sensor gebruikten verbazingwekkend nauwkeurig. Dergelijke apps zijn daarom best geschikt om de eigen activiteit te monitoren, aldus de onderzoekers in het vakblad “JAMA”.
10.000, dat is het aantal stappen dat ieder van ons op een dag zou moeten zetten – eigenlijk. De realiteit is echter anders: we zitten uren op kantoor, eten, tv kijken en als het moeilijk wordt, halen we slechts 2.000 stappen per dag. Dat is niet gezond, want lang zitten is schadelijk, ook al doen we ’s avonds nog een rondje sport. Draagbare bewegingssensoren in de vorm van fitnesstrackers en smartwatch-apps zijn bedoeld om de situatie te verhelpen. Maar hoe betrouwbaar zijn ze?
In de test op de loopband
Onderzoekers van de Universiteit van Pennsylvania in Philadelphia hebben deze elektronische hulpmiddelen nu onderzocht. Ze analyseerden de nauwkeurigheid van conventionele stappentellers, draagbare apparaten, d.w.z. apparaten die op het lichaam kunnen worden gedragen zoals fitnesstrackers, en verschillende apps voor smartwatchs, die dan functioneren als stappentellers. Er werden onder meer een stappenteller van Yamax, armbanden van Fitbit, Jawbone of Nike en apps op de best verkochte smartwatchs iPhone en Samsung getest.
“In deze studie wilden we een van de uitdagingen van draagbare apparaten aanpakken: ze moeten nauwkeurig zijn”. “Uiteindelijk moeten deze apparaten effectief zijn in het registreren en mogelijk veranderen van gedrag. Mensen moeten de data kunnen vertrouwen.” Met 14 proefpersonen die elk twee keer 500 en 1.500 stappen op een loopband legden, bepaalden de onderzoekers de relatieve afwijking van de mobiele apparaten ten opzichte van het daadwerkelijke aantal stappen.
Smartwatches nauwkeuriger dan fitnesstrackers
Het resultaat: de producten verschilden soms flink van de werkelijk genomen stappen. De klassieke stappenteller presteerde het beste met een gemiddeld relatief verschil van 0,3 tot 1 procent. Apps voor mobiele telefoons kwamen op de tweede plaats: ze weken slechts af met maximaal 6,7 procent naar beneden en 6,2 procent naar boven. De fitnesstrackers registreerden daarentegen meestal veel te weinig: er werden tussen de 22,7 en 1,5 procent minder stappen geregistreerd.
“Het aantal stappen wordt vaak gebruikt als maatstaf voor andere fysieke activiteiten, zoals afstand of calorieverbruik”, leggen de onderzoekers uit. Als het aantal stappen verkeerd wordt gemeten, worden deze waarden ook vervalst. Maar zoals de metingen laten zien, zijn mobiele telefoon-apps nu veel beter dan hun reputatie doet vermoeden – volgens de wetenschappers kunnen ze daarom een goede hulp zijn bij het in de gaten houden van het eigen bewegingsgedrag.
Wil je ook een smartwatch die de stappen bij kan houden? Kijk dan snel in onze smartwatches top 5.